Aká je pravda o potápaní s rebreathermi?

21.1.2016

CCR 7

Či už ste skúsený potápač s RB, alebo ste práve začali spoznávať svet pod vodou s týmito prístrojmi na potápanie, určite ste počuli množstvo „zaručených“ informácií o CCR rebreartheroch. Dopátrať sa pravdy môže byť často veľmi zložité. Niekedy sú za tým hodiny strávené na rozličných potápačských fórach, ktoré sú plné často neoverených, ale za to „zaručených“ informácií.

Faktom ostáva, že o rebreatheroch existuje niekoľko mýtov. Tu je niekoľko z nich a skúsime ich uviesť na správnu mieru.

Rebreather je strašne zložitý.

Vo svojej podstate ani nie. Samozrejme je to technický kus výbavy, ale princíp je vlastne veľmi jednoduchý. Doplniť kyslík ktorý počas ponoru naše telo metabolizuje a odstrániť CO2, ktorý naše telo produkuje. Každý výrobca má svoj vlastný spôsob, ako to zrealizovať. Ale princíp je rovnaký u všetkých RB.

Rebreather je len pre potápačov, ktorí ho potrebujú

Povedzme si pravdu, potápačov, ktorí skutočne potrebujú RB pri výkone svojej činnosti je mizivé množstvo. Možno ozbrojené zložky, potápači ktorí vykonávajú výskum života pod vodou, alebo komerční potápači. Prevažná väčšina z nás si RB zadovážila pre zábavu. Samozrejme, že potápanie s RB je spojené s úvahami o väčšej miere rizika. Ale pri poctivom výcviku a disciplíne je potápanie s RB skutočne FUN!!!

Váš rebreather sa vás snaží zabiť!!! Je to vražiaci stroj!!!

Znie to hrozivo. A vlastne to vôbec nie je pravda. Práve naopak. RB sa vás snaží udržať pri živote. To je jeho hlavnou úlohou. Ale nesprávna montáž, zlá údržba, uspokojenie s nedostatočným výcvikom, neschopnosť vykonávať dôslednú predponorovú kontrolu, šetrenie na nesprávnych miestach – to sú TOP príčiny nehôd s RB.

Rozdýchanie RB 5 min pred ponorom overí funkčnosť scrubberu.

Na túto tému prebehlo množstvo debát a rozhovorov. Mnohí potápači a inštruktori tvrdia, že „5 min. rozdýchaním“ RB overíme funkčnosť scrubberu a dokážeme identifikovať prechod CO2 cez zle zostavený alebo nefunkčný prístroj do slučky. Nedávna štúdia ukázala, že to nie je nevyhnutne presné tvrdenie. Aj keď štúdia nehovorí alebo neodporúča predýchanie vynechať, zmenila sa definícia pre dôvod tohto postupu. Je to hlavne súčasť predponorovej kontroly RB, kde potápač overí funkčnosť pridávania plynov do okruhu, funkčnosť elektronických zariadení v prístroji, funkčnosť monitorovania PpO2. Ale rozhodne to nie je na 100% vyhodnotenie absorbcie CO2 v prístroji.

Preplach okruhu diluentom odhalí nefunkčnosť O2 senzorov.

Preplach okruhu diluentom je výborný spôsob, ako odhaliť nefunkčný senzor O2. Je však veľmi dôležité vedieť, že pri nízkom PpO2 môže aj nefunkčný O2 senzor dávať korektné údaje. Môže sa teda stať, že pri preplachu diluentom budú všetky senzory vykazovať správnu funkčnosť. Chyba sa môže prejaviť až pri vysokom PpO2, čo by mohlo mať katastrofálne následky!!! Preplach diluentom teda nemusí objaviť chybný senzor. Je preto dôležité počas celého ponoru sledovať a kontrolovať výšku svojho PpO2 !!!

Check list je pre začiatočníkov. Ja som taký dobrý, že to mám v hlave.

Tzv. Check listy sú témou vášnivých debát na rozličných potápačských RB fórach. Pravdou je, že nesprávne zostavené check listy a zle vykonané kontroly sú na nič. Ale výskumy napr. z oblasti lekárstva alebo letectva jednoznačne ukazujú, že správne zostavený check list a precízne vykonaná kontrola zachraňuje životy.

Toto je niekoľko mýtov spojených s rebreathermi. Je potešiteľné, že aj v potápačskej komunite na Slovensku a v Čechách začínajú RBčka naberať na popularite. Tiež prístup k informáciám sa výrazne zlepšil a tým pádom nie sme odkázaní len na zahraničné zdroje. Výbornou príležitosťou zoznámiť sa s problematikou rebreatherov bude napríklad REBREATHER FORUM  ktoré sa uskutoční od 20.2.2016 – 21.2.2016 v Mělniku.

Viac info na www.rebreatherforum.cz

Zdroj: TDISDI

 

 

 

 

Značky: , ,