Ovládanie vztlaku – najdôležitejšia zručnosť potápača

11.9.2013

Či už si skúsený certifikovaný potápač, alebo si začal potápať len pred nedávnom, pojem neutrálny vztlak si už určite počul. Nie, nie je to názov lekárskej diagnózy :-). Je to pravdepodobne najdôležitejšia zručnosť, ktorú by sa mal každý potápač naučiť a doslova priviesť až k dokonalosti.

Prečo je dokonalé ovládanie  vztlaku také dôležité?

Minimálne z troch dôvodov.

Prvým je bezpečnosť vašich ponorov .Všetci sme sa učili, že potápanie prináša so sebou určitú mieru rizika. Ovládaním vztlaku ich môžeme však minimalizovať. Či už vzhľadom k nám, alebo k životnému prostrediu pod vodou, ktoré by sme určite nechceli ničiť. Ak sa naučíte dokonale ovládať svoj vztlak, dokážete si udržať hĺbku, ktorú ste si stanovili pri plánovaní svojho ponoru. Máte pod kontrolou bezdekompresné limity pri vašich ponoroch.  Ak padnete veľmi hlboko, budete mať dosť plynu na vynútenú dekompresiu? Bude mať dosť plynu váš partner?  Predstavte si situáciu, že sa potápate pri stene ktorá klesá max. do 20m. Nehrozí tam pád do hĺbky. Ale viete si predstaviť že začnete nekontrolovane klesať ku dnu? Minimálne si môžete spôsobiť mechanické zranenie od koralov a skál na útese.

Nekontrolovaný negatívny vztlak nie je jediný problém. Ďalším problémom je nekontrolovaný pozitívny vztlak. Vieme, že naše výstupy majú byť pomalé, kontrolované pomocou odpúšťania vzduchu z nášho BCD. Ak nedokážeme včas korigovať objem vzduchu v našom BCD, hrozí nám nebezpečenstvo nekontrolovaného výstupu na hladinu a stým spojené riziká.

Bezpečnosť je jedna vec. Ale dokonalé ovládanie vztlaku vám prinesie aj ďalšie benefity. Otvorí sa vám nová dimenzia potápania. Nebudete stále riešiť dofukovanie, vypúšťanie, stúpanie či klesanie. Budete sa môcť sústrediť na okolie, na život okolo vás. Potápanie vás začne ešte viac baviť. Uvidíte veci, ktoré ste do teraz nevideli, lebo ste boli zaneprázdnení večným bojom s vašim vztlakom. O tom, že ak vám učarovala podvodná fotografia vaše výsledky budú o niekoľko úrovní lepšie ani nehovorím :-).

Ďalším prínosom dokonalého ovládanie vztlaku je vaša spotreba dýchacieho plynu. Ak neustále prifukujete a následne odpúšťate plyn z vášho BCD, znižujete zásobu plynu vo fľaši, ktorú by ste mohli využiť na dýchanie a tým si predĺžit váš pobyt pod vodou. Okrem toho ovládanie vztlaku vám umožní byť pod vodou uvoľnenejší, čím sa zníži frekvencia vášho dýchania a budete mať menšiu spotrebu plynu.

Ak uvažujete o tom, že zdokonalíte svoje potápačské zručnosti – najlepšie je začať s ovládaním vztlaku. Máte možnosť osloviť kvalifikovaných inštruktorov SDI a prihlásiť sa do kurzu dokonalého ovládania vztlaku. Napríklad aj v našej škole GT Divers :-).

Značky: , , , ,