Potápanie s CCR Liberty.

11.1.2016

CCR-Liberty-front-view
Dlho som o CCRkách nemal skoro žiadne informácie. Zväčša to boli veľmi kusé správy, niekedy len z internetu. Preto som privítal možnosť dozvedieť sa niečo o týchto mašinkách najprv na Techmeetingu v rámci rebreather fóra a potom na Demo Day CCR Liberty na Leštinke.
Moje predošlé skúsenosti s potápaním s uzavretým okruhom by sa dali nazvať – minimálne. Absolvoval som pár ponorov s SCRkom a bol som trochu sklamaný. Prístroj je veľmi veľký, ťažký a nádychové odpory sú dosť veľké. Veľmi záleží na polohe tela – ideálny je dokonalý trim.
Preto som sa s veľkým očakávaním vybral na Leštinku, kde páni s Divesoftu predvádzali svoje CCR Liberty. Už pri prvotnom predstavovaní prístroja som bol nesmierne milo prekvapený, na koľko detailov pri konštruovaní tvorcovia tohto prístroja mysleli.
Z hľadiska technológií Liberty predstavuje naozaj vyspelý systém CCR a z pohľadu bezpečnosti potápania ma tento pristroj presvedčil. Všetky životne dôležité funkcie sú niekoľko krát zálohované. Aj pri výpadku všetkých O2 snímačov ( 4 kusy na 2 počítačoch ) je stále možné sledovať PpO2 v slučke. Dielenské spracovanie už na prvý pohľad nasvedčuje tomu, že to nie je len nejaká mašinka zmontovaná na kolene v garáži z PVC trubiek, ale naozaj profesionálny prístroj ktorý spĺňa tie najvyššie požiadavky. Dôkazom toho je aj vybavenie potápačskej policajnej jednotky ČR práve rebreathermi Liberty.
Niečo málo o technike prístroja:
2 samostatné počítače napájané 2 bateriami
4 O2 čidlá a 2 heliové čidlá, radiálny scrubber na cca 2,5 kg sorbentu
2 solenoidy, 2 handsety, HUD display a buddy display.
4 tlakové čidlá, 2 čidlá teploty.

Montáž CCR Liberty je veľmi jednoduchá – nepotrebujete žiadne kľúče ani špeciálne nástroje. Žiadne „lámanie nechtov“ 🙂
Samotný pocit z potápania s CCR Liberty by sa dal z môjho pohľadu opísať len jedným slovom – excelentný. Nádychové odpory skoro nulové. Vôbec necítite, že dýchate. Všetky dôležité informácie máte rovno pred očami – či už ako HUD alebo na zobrazovacích jednotkách handsetov. CCR Liberty je konštruovaný ako odolný voči zlyhaniu. Ale v mojom prípade všetko fungovalo na 100%.
Rozhodnutie bolo jasné – túto mašinku chcem mať doma .

A tak po niekoľkých týždňoch čakania konečne dorazila zásielka z Čiech. Nevedel som sa dočkať, kým s novým CCRkom vleziem do vody. A keďže sa považujem za zodpovedného potápača a aj pri výcviku svojich kurzistov kladiem veľký dôraz na zodpovednosť – rozhodol som sa čakať ešte pár týždňov, kým sa začal môj výcvik ako CCR Diver. A dobre som spravil.
Mal som šťastie na excelentného inštruktora Tonda Ptáčka. Okrem toho, že má korene na Slovensku, bol pri začiatkoch vývoja CCR Liberty, čo bol pre mňa  samozrejme obrovský benefit.
Kurz prebiehal opäť na Leštinke. Najprv prebehla teória – výborne spracovaný materiál ešte lepšie podaný Tondom. Zistil som, že moje znalosti CCR sa pohybovali naozaj na skoro nulových hodnotách. Veľmi som ocenil podrobný opis možností, ktoré CCR Liberty ponúka a samozrejme riešenie krízových situácií.
Ale veď som prišiel hlavne potápať s CCR, nie? Tak po niekoľkých hodinách teórie nadišiel čas obliecť sa do sucháčov a konečne vyskúšať moju novú hračku v praxi.
Moje očakávania boli asi takéto : Nakoľko som s tým nepotápal, bude mi to trvať tak 10-15 minút, kým sa do toho dostanem. Trim mám vymakaný od absolvovania kurzu u Petra Kubičku, procedúry dám v pohode, celé to vidím tak na pár ponorov a budem v tom doma.
Skutočnosť bola nasledovná: Prvý ponor ( ak sa to dá tak nazvať ) prebiehal asi z 50% na plošine, kde som sa márne snažil vyvážiť sa do neutrálneho vztlaku. Na nejaký trim som okamžite zabudol. Nohy mi padali dole, keď som sa konečne ako tak vyvážil, prístroj zistil, že môj parciál O2 klesol a tak mi solenoid dostrekol kyslík. A bol som v …. veď viete kde. Na hladine :-)
Celý ponor trval asi 60 min. Po skončení som sa vydriapal na breh, zhodil z chrbta CCRko a v duchu som si nadával, na čo som sa to vlastne dal. Podoblek som mal mokrý, ako by som sa v ňom vykúpal. Hovorím Tondovi : „Asi som zatiekol“. Tondo sa usmial a hovorí: „ Nie, nie, to si sa tak spotil ako si s tým bojoval!!!“ Mal pravdu.
Odvtedy som spravil niekoľko ďalších ponorov v rámci výcviku a až teraz si to konečne začínam užívať. Ako náhle sa Vám podarí vytĺcť si z hlavy tie zažité reakcie z OC, zistíte, že CCR Vám ponúka neuveriteľné možnosti. Sú to otvorené dvere do iného sveta potápania, do sveta TICHA.

 

Značky: ,