Potápanie s CCR

10.11.2015

 

Je potápanie s CCR niečo pre mňa?

Niektorí ľudia by radi verili, že budúcnosť potápania je v uzavretom okruhu (CCR).
Akékoľvek potápanie. Pre každého. Ak sa to niekedy stane, tak si na to ešte počkáme.CCR

Avšak faktom zostáva, že sú potápači, pre ktorých je CCR príjemnou možnosťou voľby, rovnako ako potápači, pre ktorých CCR nie je nič čo by ich zaujímalo. Do ktorej skupiny by ste sa zaradili?
Odpoveď na túto otázku závisí od mnohých faktorov a hlavne – nie je jednoduchá.
Závisí od mnohých faktorov.
Prevyšujú výhody alebo nevýhody CCR, vzhľadom k vašej konkrétnej situácii?
Ste vhodným kandidátom pre CCR?
Je potápanie s CCR niečo, čo sa vám pravdepodobne zapáči?
Poďme sa pozrieť na každú z týchto otázok podrobnejšie:

Výhody a nevýhody CCR
Možno ste si už vedomí mnohých potenciálnych výhod, ktoré CCR ponúka, kompletný zoznam je pôsobivý a zahŕňa:

Znížená veľkosť a hmotnosť. Základný CCR systém váži menej a zaberá menej miesta ako regulátory a fľaše s otvoreným okruhom potrebné na zabezpečenie porovnateľného času a hĺbky na dne.
Efektivita využívania plynu. Zakaždým, keď sa nadýchnete z otvoreného okruhu, vaše telo využíva menej ako štyri percentá plynu. Zvyšok vydýchnete späť do vody, bez toho aby sa dal znovu použiť. Táto nevyhnutná neefektivita je výraznejšia čím ste hlbšie. Pre porovnanie – rebreather vám umožní používať takmer 100 percent plynu, ktorý máte, čo znamená, že je potrebné podstatne menšie množstvo plynu. V skutočnosti, pre strávenie rovnakého množstva času na dne v 60 m s CCR budete potrebovať rovnaké množstvo plynu ako by ste potrebovali pri ponore na plytkom útese.
Úspora hélia. Hélium, plyn nevyhnutný pre „čistú hlavu“ pri hlbších ponoroch, sa stalo neúnosne drahé. Napriek tomu, ak spravíte ponor s otvoreným okruhom, väčšinu hélia vypustíte do vody. S CCR budete potrebovať podstatne menej hélia a len minimálne množstvo plynu vypustíte do vody..
Efektívna dekompresia. Vzhľadom k tomu, že CCR vystaví užívateľa čo možno najnižšej koncentrácie inertného plynu, bez ohľadu na hĺbku, udržuje požadovanú dekompresiu na absolútne minimum – a u mnohých ponorov, eliminujú potrebu dekompresie úplne.
Teplý, vlhký vzduch. Pri dýchaní na otvorenom okruhu sa prietokom plynu znižuje jeho teplota. To je dôvod, prečo sú prvé stupne náchylné na zamrznutie v studenej vode. Potápači s CCR vdychujú rovnakú, teplú plynnú zmes, ktorá má ďalšiu výhodu – má vyšší obsah vlhkosti ako normálny plyn na otvorenom okruhu. Výsledkom je väčší tepelný komfort a šťastnejší potápač .
Ticho. CCR sú často charakterizované ako bez bublinové prístroje. ˇUplne tak to samozrejme nie je. Množstvo bublín, ktoré produkujú, je minimálne v porovnaní s otvoreným okruhom a sú väčšinou výsledkom expanzie plynu v slučke pri výstupe. To môže byť významná výhoda pri pozorovaní života vo vode, ktorý je za normálnych okolností vystrašený bublinami.

Len málo vecí v živote ponúka nepreberné množstvo výhod bez toho, aby ste na oplátku za tieto výhody zaplatili nejakú protihodnotu. CCR nie je výnimkou. Medzi nevýhody CCR potápanie patria:

Náklady. Viac než akýkoľvek iný faktor, zabraňuje väčšine potápačov vstúpiť do rebreather klubu. Najlacnejšie CCR sú stále v rozsahu 5 000 € a viac; časté investície do vybavenia a kurzu CCR cenu ešte zvýši. A aj keď potápači s CCR môžu ušetriť na plynoch ako je hélium, sú tu ďalšie náklady na spotrebný materiál – pohlcovač, senzory kyslíka, ktoré je potrebné pravidelne vymieňať.
Obtiažnosť. V porovnaní s CCR, potápanie s otvoreným okruhom je takmer idiotské jednoduché. CCR nemá nič spoločné s otvoreným okruhom. Potápanie s CCR vyžaduje viac času na tréning, rovnako ako na prípravu pred ponorom a údržbu po ponore. Rýchlo a ľahko nie sú slová spájané s CCR.
Strata kontroly vztlaku. Väčšina potápačov s otvoreným okruhom si nie je plne vedomá, ako veľmi sa spoliehajú na kontrolu vztlaku kým nevyskúša CCR. U CCR dýchanie nemá žiadny vplyv na celkový vztlak, pretože sa plyn proste prepravuje tam a späť medzi pľúcami a kontra pľúcami. Nemôžete stratiť vztlak výdychom. Pri CCR sa úprava vztlaku rieši napustením krídla a suchého obleku, prípadne dopustením plynu do dýchacej slučky.
Výzvy spojené s cestovaním. Nie je úplne najjednoduchšie cestovať s CCR. Musíte si strážiť minimálne jednu batožinu naviac – niektoré letecké spoločnosti to môžu považovať za nadváhu. Musíte zvážiť ďalšie otázky . Bude tam kam chcem cestovať k dispozícii pohlcovač? Alebo si ho budete musieť priniesť so sebou? Môže Vám miestne Dive centrum zaistiť plnenie O2? Čo budete potrebovať z náhradných dielov? Nebolo by proste jednoduchšie a výhodnejšie potápať sa s otvoreným okruhom?
RIZIKO. „Toto vás môže zabiť aj bez varovania“ Výrobcovia CCR to píšu na každom CCRku. Nie je to prehnané. So zvýšenou zložitosťou prístroja sa zvyšuje aj riziko. Rebreathers majú v ponuke niekoľko spôsobov, ako zomrieť. Sú to veci, ktoré sa netýkajú potápanie s otvoreným okruhom. Napríklad tí ktorí sú náchylní k nepozornosti by sa mali zamyslieť, či je CCR to pravé pre ich potápanie. Ak vám chýba sebadisciplína, ktorá sa u potápačov CCR vyžaduje a stane sa, že zomriete – s najväčšou pravdepodobnosťou to bude otravou kyslíkom. A najhoršia vec u „otravy“ je, že si budete s najväčšou pravdepodobnosťou vedomí toho, čo sa deje, ale budete úplne bezmocní niečo riešiť.

Ste vhodným kandidátom pre CCR potápanie?
Sú tu niektoré podobné situácie s CCR a letectvom. Dokonca niektorí používaju terminológiu, ktorá sa používa v letectve. Predponorová príprava a „check list“ ktorý sa musí prejsť sa až nápadne podobá predletovej kontrole lietadla.
Ale tak ako nie každý, kto vie riadiť auto môže bezpečne pilotovať lietadlo, nie každý, kto sa potápa s otvoreným okruhom je vhodným kandidátom pre CCRko.
Ak chcete zistiť či ste, musíte byť schopní odpovedať na niekoľko otázok, vrátane:
– Je CCR pre vás naozaj nutné? Rebreathers sú veľmi drahé hračky a nie sú tak zábavné ako si niektorí myslia. Ak nerobíte (alebo plánujete robiť) významné množstvo ponorov značne prevyšujúcich hranicu 50 m, alebo nemusíte zostať pod vodou celé hodiny, alebo nepracujete s kamerou pri natáčaní života pod vodou, kde by boli bubliny rušivé, je nepravdepodobné, že by ste naozaj potrebovali CCR.
– Je potápanie s CCR v rámci vášho rozpočtu? Pamätajte, že si budete musieť dovoliť nie len náklady na prvotné zakúpenie CCRka a kurzu, ale aj priebežné náklady na pohlcovače, kyslíkové senzory, špecializované batérie a ďalšie cestovné výdavky.
– Ako rozsiahle sú vaše potápačské vedomosti a skúsenosti? Názory sa líšia, koľko zapísaných ponorov potrebujete, než sa odvážite do potápania s rebreathrom. Číslo sa často pohybuje okolo trojciferných čísel. Nemenej dôležitá je informovanosť a pochopenie vplyvu, ktorému ste vystavení vďaka vysokej koncentrácii kyslíka v hĺbke. To je to, pre čo bol kurz TDI Advanced Nitrox špeciálne navrhnutý.
– Myslíte si, že máte potrebnú disciplínu a odhodlanie? To je najdôležitejší predpoklad. CCR potápanie vyžaduje, aby ste boli výnimočne disciplinovaní a odhodlaní. Riziká sú bez týchto atribútov jednoducho príliš veľké. Musíte byť ochotní, napríklad, stráviť až 20 minút alebo aj viac kontrolou vášho CCR pred každým ponorom, ako aj nutnú údržbu a starostlivosť po ponore. Nie každý je na to odhodlaný. Ak nie ste, držte sa otvoreného okruhu.

A na záver tu je veľmi dôležitá otázka:
Je potápanie s CCR niečo, čo by ste si užili?
Bolo by nerozumné investovať čas, peniaze a potrebné úsilie stať sa CCR potápačom, len aby ste zistili, či by sa vám to jednoducho nepáčilo. Našťastie existuje spôsob, ako môžete zistiť, či potápanie s CCR môže byť pre vás, bez toho aby ste museli investovať peniaze na jeho kúpu. Volá sa to TDI rebreather Discovery.

Rebreather Discovery netrvá dlhšie než jedno dopoludnie alebo popoludnie. Cieľom nie je naučiť vás všetko, čo sa dá vedieť o rebreathers, ale skôr dostať vás do vody tak rýchlo, ako je to možné, takže si môžete užiť potápanie s CCR z prvej ruky.

Začína to s vaším TDI inštruktorom, ktorý vám vysvetlí základné časti a prevádzku rebreatheru. V plytkej vode vás inštruktor naučí zaobchádzať s náustkom (DSV) a dýchať zo slučky. Potom je čas na samotný ponor s jednotkou takže môžete získať dojem z prvej ruky a spoznať čo všetko zahŕňa potápanie s CCR. Váš TDI CCR inštruktor s vami bude počas celého ponoru s CCR.

Zdroj: tdisdi.com

 

Značky: , , ,