Prečo potápame?

17.5.2013

Od nepamäti ľudí lákali veci nepoznané, tajomné, skryté a nedostupné, niekedy nebezpečné.
Také sú bez pochyby aj vodné hlbiny, ktoré v sebe ukrývajú tajomstvá o ktorých ľudia snívajú, túžia ich poznať, objavovať.
Určite máme ešte v živej pamäti s akým napätím sme čítali knihu Julesa Verna 20 000 míľ pod morom.
Neuveriteľné zážitky kapitána Nema, profesora Aronnaxa na palube legendárneho Nautilusu. V tom čase nedosiahnuteľné príbehy, ktoré sa odohrali len v mysli geniálneho spisovateľa a vo fantázii čitateľa.
Dnes, vďaka priekopníctvu odvážnych mužov a žien, sú to pre mnohých bežné veci. Zobrať si so sebou potápačský výstroj a vydať sa na dobrodružnú výpravu do hlbín morí, jazier, zatopených lomov a jaskýň.
Plníme si detské sny, chceme zažiť to, čo kapitán Nemo, alebo profesor Aronnax.
Pre tento pocit potápame, znovu a znovu sa obliekame do neoprénov a „sucháčov“, znovu a znovu vláčime ťažké fľaše naplnené vzduchom, predierame sa cez úzke chodby zatopených jaskýň. Znovu a znovu zostupujeme do tmavých chladných vôd morí a oceánov k zatopeným vrakom lodí, aby sme si aspoň na okamžik pripomenuli a oživili ich zašlú slávu. Aby sme sa na chvíľu stali kapitánom Nemom.
Užívame si ten opojný pocit bez tiaže vo svete ticha, ktorý vlastne vôbec nie je tichý, prežívame to vzrušenie z modrých hĺbok. Preto si zvyšujeme naše kvalifikácie a posúvame vlastné hranice. Preto sme hladní po informáciách z tohto tajuplného sveta. Pre to sme ochtní investovať čas a peniaze, aby sme aspoň na chvíľu boli jeho súčasťou.
Preto potápame.

Značky: ,