Príprava pred ponorom

21.6.2013

Bol som na lodi s partiou potápačov a chystal som sa na ponor. Lokalita jednoduchá, počasie excelentné, more pokojné. Vypracoval som si zvyk, že pred každým ponorom – je jedno či do 5m alebo 40m si veľmi precízne kontrolujem svoju výstroj. Napriek tomu, že ju poznám do detailu. Niekoľko krát vyskúšam funkčnosť ventilov na fľašiach, o-krúžky na 1 stupni, hadice, manometer, funkčnosť primárnej automatiky, back up – jednoducho komplenú výstroj. Mám v hlave check list a podľa neho systematicky postupujem. Stalo sa to pre mňa takým „rituálom“ pred ponorom.
Je nepochopiteľné, že niekto dokáže dať na seba výstroj a tesne pred vstupom do vody zistí, že mu nefunguje nafukovanie kompenzátora vztlaku. Ani nemôže, keď má zavretý ventil na fľaši !!! To dá predsa rozum !!!
Pri predstave, čo by sa mohlo stať, keby skočil z lode do vody kde bola hĺbka cca „len“ 20m mi behali po chrbte zimomriavky. Nehovoriac o tom, že predponorová kontrola s partnerom – buddy check – bola asi nulová.
Buddy check nie je buzerácia – je to neodmysliteľná súčasť ponoru.
Ak sa Vám to stane zvykom, dostane sa Vám to tak povediac pod kožu – vyhnete sa mnohým problémom a starostiam počas ponoru. Nestane sa vám, že skočíte do vody bez záťažového opasku, bez plutiev, s prázdnou fľašou.
Začnete ponor pripravení, s dobrým pocitom že ste Vy a Váš partner naozaj OK !!!

Značky: , ,