Sidemount

7.4.2015

V poslednej dobe som v komunite potápačov zaregistroval zvýšený záujem o tzv. sidemount – konfigurácia výstroja, kedy fľaše s plynom má potápač upevnené na boku tela. Je to len módny výstrelok? Spôsob ako oživiť potápačský business, alebo má tato konfigurácia reálne využite?

O rozhovor na túto tému som požiadal Jana Blaha – jaskynného potápača a veľkého nadšenca v oblasti SM. Tu je zopár otázok a odpovedí:

Čo je SM?

Sidemount ( SM ) v doslovnom preklade znamená „ bočné, na boku, postranné “ a v potápaní to znamená, mať fľaše upevnené na boku tela potápača  a nie na chrbte.

side_mount_diver OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ako si sa dostal k SM?

Učarovalo mi potápanie v jaskyniach a po zistení, že na Slovensku je veľa jaskýň, v ktorých sa za určitých podmienok dá potápať, rozhodol som sa, že sa práve tomuto spôsobu potápania budem venovať. Preto som absolvoval speleoškolu ( http://www.speleoskola.sk/ ), aby som náročnosť našich jaskýň mohol spoznať podrobnejšie.  Bolo to pre mňa  veľké poznanie a po mnohých  konzultáciách so SM potápačmi ( na Slovensku je ich len par ozajstných 😉 ma ešte viac utvrdilo, že naše jaskyne je možné potápať a skúmať  jedine so SM.

Ako dlho potápaš so SM?

Dá sa povedať, že nie dlho, ale intenzívne od januára 2013 a strašne ma to chytilo.

SM1SM3

V čom vidíš výhody a nevýhody oproti klasickej konfigurácii dvojča/ rekreačná výstroj?

Jasné je, že všetko sa odvíja od financií, ktoré máme na to vyčlenené. Ale výhod to má  veľa. Samozrejme  záleží aj na tom, ako a kto sa pozerá na tieto výhody.  Podľa mňa je obrovská výhoda to, že máme všetko pod priamym dohľadom a v prípade vzniknutej technickej poruche  aj pod rukami. Je rozdiel manipulovať s ventilmi na chrbte ( dvojičky, monofľaša ) a na bokoch tela, kde na všetko vidíme a dotiahneme. O tom, že sa nemusím naťahovať s ťažkou výstrojov (dvojičky 2×12 ) ani nehovorím.  A šetrí mi to kolená, ktoré už majú hodne toho za sebou. Ak by sa niekto rozhodol pre potápanie so SM a má dvojča,  stačí ho rozobrať, zaslepiť ventily, doplniť k jednej automatike jeden manometer a môže potápať so SM. Rekreačný potápač ma nevýhodu v tom, že ak je majiteľom monofľaše  s jednou automatikou ( 1ks 1.st. + 2Ks 2.st. + manometer + LP hadica ), tak musí dokúpiť druhú fľašu, ak sú vhodné pre SM.  Ak nie, tak dve a ďalší 1.st. s manometrom. V čom vidím ja problém pri SM, je záťaž a kanister na baterky, ale aj toto sa dá hravo vyriešiť, len musíme hlavne vedieť ako a čo chceme so SM potápať.

SM2 SM5

Kde je použiteľný SM?

SM je použiteľné všade, kde sa dá potápať a ešte som nespomenul  EASY – SM, čiže SM bez kompenzátoru vztlaku ( krídlo, duša, jacket ), sú to len samostatné popruhy a takto je ideálne potápať v malých priestoroch (jaskyniach ).  Samozrejme je k tomu potrebný výcvik.

Ako na „vyladenie“ SM?

Ťažko odpovedať, lebo  100 ľudí, sto chutí. Čo môže vyhovovať mne ,nemusí vyhovovať  inému. Z môjho pohľadu je veľmi dôležité konzultovať a riešiť veci s tým, kto sa už v problematike vyzná a potom sa vyhneme slepým uličkám, ktoré môžu byť zdĺhavé a aj neekonomické.Nakoniec si aj tak každý to svoje SM a výstroj prispôsobí svojim požiadavkám. Najdôležitejšie a trochu aj zdĺhavé je ladenie fliaš, ale ak zas mate dobrého poradcu, tak to zvládnete ľavou zadnou.

 Čo použiť? Oceľové fľaše alebo S80?

Ako som už spomínal,  nevýhoda SM je s umiestnením záťaže ( u komerčných SM to je už riešené ). Použitie fliaš je špecifické  a  záleží na tom,  aký ponor budeme realizovať. Je rozdiel potápať sa v 30 stupňovej vode (Egypt ) kde nepotrebujete hrubý neoprén, alebo sa  budete potápať v studenej vode v sucháči . Treba naozaj zvážiť či záťaž budeme kompenzovať olovom, kanistrom na baterky so svetlom, oceľovými fľašami, potápačskými doplnkami, alebo vyváženými S80. Myslím si, že každý po určitom čase príde čo mu najviac sadne a prečo, lebo vie čo chce potápať.

Aká je finančná stránka veci?

Všetko niečo stojí a tu záleží hlavne aké SM si vyberieme. Sú rôzne druhy a dá sa  povedať, že je to momentálne  veľký „ BUM“ a samozrejme  aj biznis. Keď sa lepšie pozrieme na SM, tak zistime, že sú to dva 3mm nerezové plechy, krídlo, popruhy, D – ring, stopky ( spony ), gumene lano a ďalšie drobnosti, ktoré môžeme zohnať v lepšom potápačskom obchode a sami si vyskladať  SM podľa svojej potreby. Ja si teraz tiež skladám sám jedno easy – SM podľa svojich predstáv a potrieb.

Aký jemanagement plynov pri SM?

Mysli si, že taký istý ako pri ostatných konfiguráciách ( rekreačná, dvojičky, tzv. technické ), len musíme vedieť,  že dýchací plyn ( zmes ) máme v dvoch nezávislých fľašiach a hlavne záleží o aký ponor ide, lebo k SM si môžeme zobrať ďalšie postupové, doplnkové  fľaše ( S80, S40…). Tu mi nedá nespomenúť, že používam dlhu hadicu na 2.st. na jednej fľaši, ale niekedy aj na oboch. Samozrejme  ak to ponor a profil vyžaduje.

Aký je buddy systém pri SM? Procedúry?

Určite jednoduchší, lebo skoro všetko máte pod  kontrolou.  Ja som naučený, že svojho buddyho kontrolujem sám a nespolieham sa na jeho signalizáciu. Často používam wetnotes ( potápačsky zápisník ) kde si všetko môžete napišať a vyjasniť. Procedúry sú tiež totožné ako u ostatných systémov, čiže kontrola a manipulácia, ale naozaj záleží na tom,  ako je jednotlivý potápač naučený a vycvičený to robiť a dodržiavať.

Záverom by som chcel povedať, že obsiahnuť celú problematiku SM sa  nedá takto v skratke. Určite som na niektoré veci zabudol, preto treba diskutovať a názorne  ukázať  prečo a načo je  to tak.

 

Značky: , ,