Tech Diving – teplo, komfort, bezpečie

26.2.2014

Predstava technického potápača sa u mnohých ľudí spája s  drsnými chlapmi oblečenými v čiernych sucháčoch,  potápajúcimi v podmienkach a priestoroch, kde by bežný smrteľník neprežil ani pár okamihov. Oholené hlavy a strnisko v kombinácii s výstrojom , ktorý bežný rekreačný potápač videl možno z rýchlika – to všetko prispieva k tomuto obrazu. Pravda je však  trochu iná . V skutočnosti väčšina technických potápačov trávi mnoho času plánovaním svojich ponorov a vynakladá mnoho prostriedkov na to, aby boli počas svojich ponorov v teple a v pohodlí.  Je to pre to, že technické ponory sú náročnejšie ako väčšina rekreačných ponorov. Zvyčajne sú hlbšie, dlhšie a chladnejšie . Rozumný technický potápač tieto skutočnosti zváži, a urobí opatrenia, aby sa chránil pred chladom.

Zachovať sa v teple počas ponoru nie je len otázkou komfortu, ale aj bezpečia!!

Všeobecne platí, že čím hlbšie ideme, tým väčšiemu chladu sa vystavujeme. Bežne sa môže stať, že rozdiel teploty medzi hladinou a plánovanou hĺbkou je aj 10C. Ďalší problém je , že technické ponory bývajú oveľa dlhšie ako rekreačné ponory a zvyčajne zahŕňajú dlhé dekompresné zastávky . Dokonca aj v prípade, že rozdiel teploty počas ponoru je minimálny, počas dekompresie sme vystavení väčšiemu chladu. Počas ponoru sa hýbeme, naša myseľ je zamestnaná vecami okolo nás, ale počas dlhej dekompresie si oveľa viac uvedomujeme chlad.
Okrem komfortu pri ponore je tu aj otázka bezpečnosti. Ak je nám zima, automaticky sa spomaľuje schopnosť konštruktívne myslieť, spomaľujú sa naše reakcie a v kombinácii s pôsobením dusíka to môže mať obrovský vplyv na našu schopnosť riešiť vzniknuté problémy alebo krízové situácie. Skrehnuté ruky strácajú cit, schopnosť jemnej motoriky, práca so šnúrou, alebo jednoduché prepnutie deco zmesi na počítači sa môže stať obrovským problémom.
A čo je najdôležitejšie, je mnoho dôkazov, že podchladenie môže urýchliť vznik dekompresnej choroby. Na začiatku ponoru je potápač relatívne v teple, zohriata krv prúdi do všetkých častí tela. Dusík a hélium sú krvným obehom roznášané po celom tele a úroveň nasycovania inertných plynov sa zvyšuje. Pri výstupe a počas  dekompresných zastávok sa tento plyn sa vysycuje z tkanív a krvným obehom sa dostáva do pľúc. Ak nám je zima, telo automaticky obmedzí prietok krvi do periférií a sústredí sa na zachovanie tepla v telesnom jadre. To má za následok zníženie prietoku krvi prúdiacej do nasýtených končatín a periférií inertným plynom. V podstate chlad spomalí uvoľňovanie plynu z týchto tkanív. V dôsledku toho vysycujeme pomalšie ako sme predpokladali a prebytok týchto plynov v tkanivách môže viesť k vzniku dekompresnej choroby.

Vzhľadom na riziko dekompresnej choroby je dôkladná tepelná izolácia dôležitejšia u technických potápačov ako u rekreačných. Pokiaľ zima pri rekreačnom ponore znamená len istú mieru diskomfortu, pri dlhších dekompresných ponoroch to môže znamenať veľké riziko.

Je to kombinácia pohodlia a bezpečia, ktorá nás vedie k tomu, aby sme si dôkladne vybrali náš suchý oblek a podoblek. Dnes existuje množstvo materiálov a technológií, ktoré nám zaručia tepelný komfort. Samozrejme, rovnakú pozornosť venujeme aj výberu rukavíc, aby aj naše ruky boli v teple. Jednou z možností je jednoducho dať si hrubšie neoprénové rukavice. Hrubší materiál pomáha zaistiť lepšiu izoláciu pre prsty, ale negatívum je znížená zručnosť a schopnosť jemnej motoriky.

Ďalšou možnosťou je suché rukavice. Jedná sa o rukavice , ktoré sú plne utesnené a sú namontované na suchý oblek. Existuje tu ale riziko, že pri prerazení, alebo roztrhnutí rukavice zaplavíme celý oblek. Vždy je to o určitom kompromise medzi teplom, obmedzením zručnosti, funkčnosti a v neposlednom rade aj ceny.
Mnohí potápači si myslia, že technickí potápači sú veľkí drsňáci. Ale vidíme, že realita je iná. Technickí potápači sa oveľa viac zaujímajú o udržanie tepla a komfortu pri svojich ponoroch ako väčšina ostatných potápačov. Uvedomujú si, že následky podchladenia  môžu byť oveľa vážnejšie pri dekompresných ponoroch, ako pri rekreačných ponoroch, ktoré nevyžadujú dekompresné zastávky.

 

Zdroj: tdisdi.com

Značky: , ,